De când ne naștem și până la sfarșitul pubertății corpul nostru crește permanent (chiar dacă ritmul și perioadele de creștere și dezvoltare sunt specifice fiecărui organism în parte).
După pubertate când glanda pituitară își diminuează secreția hormonului de creștere uman (HCU) organismul nu mai crește în același ritm sau chiar își încetează total creșterea în cazul unui stil de viață insuficient de sănătos, fără odihnă suficientă, cu alimentație nesănătoasă, consum de droguri, alcool, steroizi, exerciții fizice care pun presiune verticală pe coloana vertebrală, obezitate, etc.
Trecând peste factorii care au condus la regretabila stopare a creșterii, vestea bună este că putem să ne înălțăm cu 1-2 cm doar adoptând o postură corectă și controlată a corpului, și, desigur, supraveghindu-ne ca această poziție să devină o a doua natură (și asta la orice vârstă!)
In plus, putem să ne stimulăm creșterea cu încă câțiva centimetri (depinde de organism, pot fi și 2, dar pot fi și 4 cm – în urma practicării exercițiilor de întindere care ajută la elongația coloanei vertebrale și dezvoltarea oaselor lungi ale picioarelor.
Exista 3 condiții care conduc la creșterea corpului, și anume :
- Somn suficient
Este recomandat un somn de 8-10 ore pe noapte dintre care cel puțin o oră să fie înainte de miezul nopții. Doar în timpul somnului organismul crește și se regenerează.
- Alimentație sănătoasă și adecvată scopului nostru:
– 3 mese principale pe zi conținând:
– carne slabă, ouă, brânză, nuci, alune, ciuperci (alimente bogate în proteine necesare dezvoltării musculaturii)
– brânză, ouă, lapte, spanac (alimente bogate în calciu pentru creșterea oaselor)
– carne pește somon, sardine, ton, (conținând vitamina D implicată în creșterea oaselor)
– legume, fructe, cereale (alimente pline de carbohidrați care ne asigură energia zilnică)
Alimentele se consumă cât mai puțin procesate termic pentru a li se păstra și restul nutrienților, vitaminelor și mineralelor care le conțin.
- Practicarea exercițiilor de stretching zilnic (indiferent dacă se practică sau nu un sport)
Pentru a avea rezultate optime este bine ca toate aceste condiții să fie îndeplinite simultan.
Următoarea serie de exerciții de întindere executată o dată sau de două ori pe zi vine în sprijinul obținerii câtorva centimetri în înălțime.
Fiecare poziție se menține pentru 25-30 secunde și se execută, pe cât posibil, în ordinea indicată.
Referindu-ne acum strict la sporturi, cele care contribuie la dezvoltarea armonioasă pe înălțime sunt: înotul, alergările de viteză, săriturile în înălțime, sărituri cu prăjina, voleiul și baschetul, dacă sunt practicate în mod regulat în perioada pubertății sau adolescenței până la închiderea cartilajelor de creștere.
După această perioadă, singurele opțiuni viabile, naturale și fără niciun risc pentru sănătate, pentru a câștiga câțiva centimetri înălțime, sunt cele descrise mai sus, fără să recurgem la suplimente hormonale pentru creștere (cu riscuri mari pentru organism) sau intervenții chirurgicale (în cazurile grave de nanism).