Ai spate, ai parte!  Înțelesul  “obișnuit” este cel pe care-l știm bine noi românii, dar acum, la propriu vorbind, spatele (ca parte a corpului uman) este,  într-adevar, foarte important!

Pentru că aici nu vorbim de înțelesul sintagmei  “am pe cineva sus-pus, deci, atenție, am  protecție ”, ci  despre un spate  puternic, cu o musculatură suficient de bine dezvoltată , aceea  musculatura care susține coloana vertebrală  și care, luând poziția verticală a permis mersul biped și care ne protejează în partea posterioară toate organele interne.

Nimeni nu dorește un spate aplecat, cocoșat sau un spate cu o lordoză asa de pronunțată încât abdomenul este proiectat în față iar mersul se deformează până ajunge să imite mersul legănat al unui ..râțoi (îndopat =D).

Avem nevoie de un spate puternic pentru  toate activitățile fizice cotidiene. Și, nu în ultimul rând, din punct de vedere estetic – nimic nu poate fi mai frumos decât un spate drept care asigură corpului o ținută  demnă, elegantă, impunătoare.

Musculatura spatelui este formată dintr-o serie de mușchi pe care, cu voia Dvs (riscând să vă plictisesc…?!), îi voi enumera: mușchii trapez, marele dorsal, transverso-spinoși, extensori, ridicători ai scapulei, splenius, dințații postero superiori și inferiori și musculatura zonei inferioare a spatelui – mușchii  lombari.

Cele mai comune exerciții pentru dezvoltarea musculaturii spatelui sunt :

Ramat cu gantera pe un un braț

Ramat cu bara

Ramat la TRX

Ramat orizontal

Ramat la cablu

Tracțiuni la helcometru

Ridicări din umeri cu bara pentru trapez

Îndreptări românești

Extensii pentru spatele inferior

Tracțiuni cu contragreutate pentru spate

Tracțiuni la aparat pentru spate

Tracțiuni la aparat cu priză îngustă pentru spate

Ramat de sus pentru spate

Ramat de jos pentru spate

Facebook

Antrenoare Personala - Daniela Militaru