Celulita – prin definiţie absolut ştiinţifico-emoţională – este ceva înfiorător, ceva îngrozitor ce ni se întâmplă numai nouă, femeilor! Nu, nu şi bărbaţilor, decât în cazuri excepţionale!
Cum afli ca te-a lovit şi pe tine această cumplită boală? Simplu – pielea ta concureză şi întrece cu brio aspectul coajei de portocală. (Nu, portocala nu este grasă, dar pare a fi suferit în copilărie de vărsat de vânt..)
Nu este necesar să mergi la doctor pentru acest diagnostic – vei vedea şi singură sau vei fi anunţată de prietene “dragă, fii atentă că te-a năpădit celulita”.
Dacă niciuna din cauzele de apariţie a celulitei de mai jos nu ţi se potriveşte, adică:
- ai un IMC mai mic de 30
- faci mişcare zilnică (o oră de sport)
- bei suficientă apă (2-3 litri)
şi totuşi te confrunţi cu această problemă atunci este cazul să consulţi un medic pentru investigaţii şi tratament medicamentos.
Uneori, este suficient să ne ocupam de cele trei cauze principale de apariţie a celulitei şi cu această ocazie rezolvăm şi alte probleme cu care ne confruntăm, nu numai cele de ordin estetic, cum ar fi colesterolul crescut, deshidratare pronunţată, musculatură flască, risc de apariţie a problemelor cardiace, toxine, constipaţie, moral scăzut, oboseală.
Schema combatere celulită:
Pasul 1 – calculează-ţi IMC-ul să vezi în ce categorie intri:
• 18,49 sau mai putin – Subponderal
• intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala
• intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
• intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)
• intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)
• 40,00 sau mai mult – Obezitate morbida
Pasul 2 – cere-i antrenorului personal un plan de antrenament personalizat şi urmează-l cel puţin 6 luni
Ai nevoie de un plan de antrenament personalizat?
Completeaza formularul de pe pagina de contact si in cel mai scurt timp iti voi raspunde!
Pasul 3 – cere-i nutriţionistului o dietă hipocalorică, adecvată şi calculată pentru tine pentru aceeaşi perioada de 6 luni
Ai nevoie de o dieta personalizata?
Contacteaza nutritionistul cu care colaboram!
Pasul 4 – educă-te în a te hidrata constant şi suficient pe parcursul unei zile – temă de respectat pentru toată viaţa.
Celulita este o formă de grăsime depusă neuniform şi foarte inestetic pe anumite părţi ale trupului femeilor: coapse, fese şi abdomen în faza incipientă, extinzându-se chiar pe braţe şi gambe iar în cazuri grave atingând faza infecţioasă. Este localizată în derm adică primul strat de sub epidermă şi tocmai de aceea este greu de crezut că o cremă poate avea puterea de a strabate grosimea de 1 mm a epidermei şi de a topi ca prin minune acest strat de celule adipoase.
Celule grase sau adipocitele pot datorită unei alimentaţii excesive şi a lipsei activităţii fizice consumatoare de calorii să-şi mărească volumul cu până la 60 de ori. Creşterea lor în volum conduce la comprimarea vaselor de sânge şi astfel drenajul limfatic şi oxigenarea epidermei să fie mult încetinită. Desemenea, pereţii capilarelor devin impermeabili la albumină, aceasta ajunge în lichidul extracelular iar prin dereglarea presiunii la nivelul capilarelor se favorizează formarea de microedeme. Este adevărat că fibrele elastice şi colagenul din ţesutul conjuctiv de sub piele îmbătrânesc permitând apariţia permeabilităţii capilare şi inundarea ţesutului adipos cu fluide dar parţial prin pierderea de ţesut adipos se poate obţine o îmbunatăţire considerabilă a aspectului general al pielii.
Nefiind de competenţa noastră analizarea mecanismului de formare a celulitei să ne rezumăm în a rezolva ce ne stă în putere şi la îndemână, reducerea stratului de grăsime din zonele afectate de celulită cu ajutorul programelor de antrenament şi a dietei hipocalorice.
Programul de antrenament creat de antrenorul tău personal se va concentra pe tehnici de slăbire şi scădere în greutate prin exerciţii cardio – arzătoare de grăsimi – şi reducerea stratului adipos în special în zonele afectate de celulită: coape, fese şi abdomen,dar şi prin tonifierea musculaturii picioarelor şi centurii abdominale.
In lupta cu kilogramele, rata de success este împărţită ‘fifty-fifty’ între activităţile fizice consumatoare de calorii şi dieta alimentară hipocalorică.
Planul de dietă trebuie să fie echilibrat şi adecvat fiecăruia. Niciun nutrient nu trebuie exclus din alimentaţie, niciun aliment nu este interzis sau consumat în exces pentru a obţine scăderea în greutate. In pofida asigurărilor publicitare, NU există alimente sau medicamente minune, există doar o soluţie – dieta echilibrată!
Se urmăreşte prin combinaţia sport-dietă crearea unui deficit caloric zilnic care să conducă în final la pierderea în greutate. De exemplu, un deficit caloric zilnic de 500 calorii conduce la o pierdere în greutate de aproximativ 4 kg dacă acest deficit zilnic se menţine pe durata unei luni. Deficitul caloric reprezintă diferenţa dintre caloriile aduse de alimentaţie şi caloriile consumate de organism în activitâţile cotidiene.
Hidratarea organismului – adică consumul apei – este la fel de vitală pentru om ca şi pentru plante. Dacă observăm o plantă care nu şi-a primit necesarul de apă vom realiza lesne care este importanţa apei în structura organismelor vii.
Lipsa apei duce la uscarea corpului şi în special la nivel celular. Rinichii sunt cei care filtrează toxinele din organism iar în lipsa apei procesul este încetinit, conducând in final la disfuncţii renale. Deasemenea şi ficatul care prin lipoliza transformă grăsimea în energie este solicitat suplimentar în cazul hidratării insuficiente. In absenţa apei, organismul îşi găseşte resurse chiar din conţinutul colonului, conducând în acest fel la producerea constipaţiei. Detoxifierea organismului şi diminuarea sodiului din corp este aproape imposibilă în absenţa apei. Retenţia de apă în ţesuturi se datorează tot hidratării insuficiente, organismul fiind forţat să-şi facă rezerve şi mai ales în spaţiile extracelulare ceea ce conduce la apariţia microedemelor şi a celulitei. Pentru o hidratare satisfacătoare este nevoie de cca 30 ml lichid per kilogram-corp. Exemplu, pentru un corp având o greutate de 80 kg, minimum necesar de lichid zilnic este de 80 kg x 30 ml = 2400 ml, adică 2,4 litri, pentru o persoană cu activitate normală. Cantităţile de apă necesare hidratării optime cresc în funcţie de activităţile fizice desfăşurate şi temperatura exterioară.
Si cum totul se învaţă pe lumea asta, de la mers şi vorbit până la deprinderea celor mai superioare tehnici şi un stil de viaţă sănătos care implică o alimentaţie si hidratare corectă precum şi activităţile fizice benefice organismului trebuie învăţate şi respectate, ele făcând parte din viaţă, ele făcându-ne o viaţă mai frumoasă!